fredag 2 april 2010

Kinesiska munkar, 油条

Mamma gjorde riktigt lyckade you tiao, 油条, idag som blev helt underbart goda, mycket bättre än de man köper i kinaaffären.

You tiao (mandarin uttal) även kallat yau ja gwai (kanto) är ibland känd som kinesiskmunk (doughnut). You tiao är en lång, gyllenbrun, friterad vetedegs remsa som är lätt saltad och gjord så att man kan dela den på längden. You tiao äts vanligtvis till frukost i kombination med risgröt eller sojamjölk. Den är krispig på ytan och lite mjuk och seg på insidan, riktigt gott är det! ^^

1 april 10 005

You Tiao, Kinesiska Munkar

Ingredienser:

6 dl mjölk eller vatten

1 rågad msk salt

1 dl socker

2 tsk bakpulver

2 tsk hjorthornsalt

3 msk ättika 24%

1/2 dl  vatten

15 dl (1kg) vetemjöl

Gör så här:

1. Blanda vetemjölet med sockret och bakpulvret i en stor bunke.

2. Gör en grop i mjölblandningen och häll hjorthornsaltet i gropen.

3. Blanda vatten och ättika, häll vätskan i gropen med hjorthornsaltet. (Det kommer att börjar bubbla.)

4. Tillsätt sedan mjölken och arbeta ihop till en deg. Knåda ej för länge.

Låt jäsa minst fyra timmar under bakduk.

5. Kavla ut hela degen till ca 5 mm och skär längder. Klistra ihop två längder ovanpå varandra med hjälp av vatten. Fritera i medelvarm olja (8 av 12) tills den blivit gyllenbrun.

Låt svalna på hushållspapper.

Servera med risgröt, sojamjölk eller bara som de är. ^^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar