torsdag 29 april 2010

Valborgkaka

Imorgon ska jag fira valborg i stadsparken, Lund, med tusen andra lundabor. Till morgondagens aktivitet bakade jag idag en äpple- och kardemummakaka som jag ska bjuda på. En god och saftig kaka som går lätt och fort att svänga ihop. Suverän med vaniljsås eller vaniljvisp. ^^

29 april 2010 010  29 april 2010 016Äpple- och kardemummakaka

Ingredienser

4 dl äpple skurna i bitar

1 tsk kardemumma

100 g smör

2 dl strösocker

1 ägg

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

1 ½ dl mjölk

2 dl riven mandelmassa (går att utesluta)

Gör så här:

1. Skala äpplena och skär i bitar, ca 1 cm breda. Blanda med kardemumma.

2. Rör ihop smör/margarin och socker.

3. Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.

4. Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.

5. Häll i äpplebitarna och rör om. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter och strö över den rivna mandelmassan.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg.

Låt svalna och servera som den är, med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde. ^^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar