tisdag 13 april 2010

Banh Khuc / Xoi Khuc

Igår lagade mamma en traditionell vietnamesisk “snabbmats”rätt som kallas för Banh khuc eller Xoi khuc. Banh khuc är en risboll gjord på cudweed (khuc), viktigaste ingrediensen (som vi inte använde oss av), och fylld med skalade mungbönor, fläsk och kryddor och sedan täck med klibbig ris. Banh Khuc är som hamburgaren här hemma i västvärlden, man kan få tag på det överallt och när som helst i Vietnam. Risbollen påminner lite om svensk kroppkaka, lite mjukseg i konsistens med en fyllning som både kan vara söt eller salt, i detta fallet var det en salt fyllning. Riktigt gott är det och väldigt mättande. Om ni någon gång skulle befinna er i Vietnam så rekommenderar jag er verkligen att smaka på denna vietnamesiska “hamburgare”. För er som befinner sig här hemma i Sverige finns det möjlighet att köpa risbollen i asiataffären på Möllan, Malmö, för ca 15 kr, dock vet jag inte om de är lika goda som min mammas. ^^

Här är en banh khuc utan klibbigt ris runt om.

13 april 10 004

Så här ser en riktig banh khuc/ xoi khuc ut.

13 april 10 006

Benh khuc med en fyllning av skalade mungbönor, fläskkött, kinesisk torkad svamp och vårlök. Mmm… ^^

13 april 10 011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar