söndag 29 november 2009

Seafood Congee, 粥

Imorse blev de seafood congee till frukost, precis som de flesta söndagsfrukostarna här hemma. Congee (porridge) är en sorts risgröt som äts i flera delar av Asien. I Kina äts den främst som frukost eller kvällsmål. När någon är sjuk (vilket jag blivit) så har man oftast dålig aptit, congee är oftast då det första alla kineser tänker på att servera. En näringsrik congee ska bidra till att öka aptiten och samtidigt ge välbehövliga näringsämnen. Congee är både lättätet, lättsmält och vätskerikt. Det sägs även att congee ska vara lindrande mot kräkningar och diarée, gröten ska nämligen hälpa till att hålla maten nere och samtidigt fylla på med vätska i kroppen. Congee är även ett bra alternativ för de som är gluten allergiska.

Man kan tillaga gröten på två olika sätt, antingen i en kastrull eller i riskokaren. Gröten brukar delas in i två olika kategorier: traditionell congee och "färgad" congee. Den traditionella är kokt på bara ris (alltså helt vit gröt) och den "färgade" lägger man i olika ingredienser i den vanliga gröten (som vi gjort här).

Här är en seafood congee bestående av vitt ris, pilgrimsmusslor, räkor och vårlök, kokt på räkfond. Mums! ^^

1 kommentar:

  1. Congee med lite tillbehör e godast ^^ Yau cha gwai, inlagda grönsaker osv xD

    SvaraRadera