lördag 6 februari 2010

Kinesisk Nyårskaka, 年糕

Det är snart dags för det kinesiska nyåret, som i år infaller den 14 februari, så jag började lite smått idag med att baka kinesisk nyårskaka. Den kinesiska nyårskakan, 年糕 (Nián gāo), kan ätas året runt men är traditionellt mest populär till nyår. Kakan anses bringa lycka till det nya året, därifrån dess namn "nian gao" som bokstavligen betyder "högre år". Det kinesiska tecknet 粘 (nián) som betyder "klibbigt" låter precis som ordet 年, som betyder "år" och ordet 糕 (gāo) som betyder "kaka" låter identiskt med ordet 高, som betyder "högt". Namnet på kakan har alltså en symbolisk mening som betyder (på ett ungefär) att man ska förbättras för varje kommande år (年年高升 niánnián gāoshēng).

6 feb 10 080

Två nyårskakor dekorerade med Red Dates.

6 feb 10 022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar