söndag 24 januari 2010

Äpple- & Kanlemuffins m. Crumble

Jag satte ihop ett nytt (i min kokbok) muffins recept idag bestående av äpple, kanel och crumble (smuldeg). Muffinsen blev en blandning av smulpaj och muffins i ett, väldigt gott och det funkar med de flesta frukt- och bär sorter. Till våren kommer jag nog att testa med rabarber. Servera med vaniljsås för mer "pajkänsla". ^^

Före

Före

Efter

Inuti
Äpple- & Kanelmuffins med Crumble
ca. 16 st mellanstora

Muffins:
125 g smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
0.75 dl farinsocker (eller strösocker)
2 st ägg
1.5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0.5 krm salt
4,5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
0,5 dl grädde (eller mjölk)

Fyllning:
2 st äpplen
1 tsk kanel
1 msk socker
eller
3 dl färska eller tinade bär

Crumble:
75 g smör (kallt)
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop smuldegen och låt den vila i kylen under tiden du blandar muffinssmeten.
3. Rör det rumstempererade smöret och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
4. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
5. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet.
6. Tillsätt slutligen vetemjölet, mjölken och grädden och rör till en jämn smet. Tänk på att inte röra längre än att smeten är blandad, annars kan man ha sönder äggtrådarna. Använder du elvisp, kör på lägsta- eller medelhastighet.
7. Häll smeten i muffins formar så de fylls till ungefär hälften.
8. Skala äpplena och skär i klyftor, blanda med kanel och socker.
9. Stick ner äppelbitarna i smeten.
10. Strö smuldegen över muffinsen.
11. Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills de blivit gyllenbruna.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Mums ^^

1 kommentar: