tisdag 19 januari 2010

Ångkokta Bullar

Idag blev det en omgång ångkokta bullar, en med fyllning (Baozi, 包子) och en utan (Mantou, 馒头). Alltid lika gott och uppskattat, perfekt till lata dagar och som mellanmål. ^^

Mantou

Baozi även kallad Daibao...

...fylld med fläskfilé, morötter, lök och kinesisk svamp.

Jäsning
Mantou

Recept:
(ger 50-60bullar, dubbelt så många om Du gör Baozi)
1 liter mjölk
2 st jäst
2 msk salt
4 dl socker
3 ägg
1 dl olja (neutral)
lite mer än 2 kg vetemjöl

Gör så här:
1. Värm mjölk, salt och socker 37 grader fingervarmt.
2. Lös upp jästen i vätskan och tillsätt olja och ägg.
3. Blanda in det mesta av mjölet och jobba ihop degen, knåda minst 5 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
4. Dela degen i 6 bitar och forma till en lång rektangulär längd. skär ca 2 cm tjocka bitar och lägg dem i bullformar stående.
Om Du vill göra Baozi så dela degen i små bitar, kavla ut och fyll med valfri fyllning.
5. Låt jäsa i ytterligare 20 min under bakduk. Koka under tiden upp vatten i en stor kastrull som du ska ångkoka bullarna i.
6. Ångkok bullarna i 10 min, först på maxvärme tills vattnet kokat upp, sänk sedan värmen ett steg. Ta ut bullarna och låt svalna på galler eller servera de direkt när de är varma.

Mmm...^^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar