onsdag 17 juni 2009

Pastagratäng med Kassler

Ikväll blev det pastagratäng med kassler. Blev riktigt gott som vanligt. Pastagratäng är alltid gott speciellt med ketchup. ^^


Pastagratäng med kassler

4-6 portioner

7 dl pasta
400- 500 g kassler
1 purjulök
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 burk tomat
2 msk tomatpuré (kan uteslutas)
ca. 3-4 dl mjölk
salt och peppar
2- 3 dl riven ost

Om man vill kan man göra en ostsås till som består av:
2 msk margarin/ smör
2 msk vetemjöl
mjölk
2 dl riven ost (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisningar fast 1- 2 min mindre.
2. Strimla kasslern och purjulöken, hacka löken, skala vitlöken.
3. Bryn löken först i lite olja tills den blivit mjuk (ej brun), häll sedan in kasslern, purjulöken och pressad vitlök. Rör runt!
4. Tillsätt den krossade tomaten, tomatpurén och mjölken. Låt det småputtra en stund. Smaka av med salt och peppar.
5. Gör ostsåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet. Rör om! Tillsätt mjölken under omröring. Det ska bli en krämig koncistens, börja med lite i taget och låt det koka upp. Lägg till sist i osten.
6. Häll den avrunna pastan i en ugnssäker form ca 25 x 30cm. Häll i kassler -röran över pastan och vänd runt lite. Häll till sist i ostsåsen bred ut så det blir jämt och strö riven ost ovanpå.
7. Grädda i övre delen av ugnen i 250 grader, 10 min eller tills gratängen fått färg.

Detta är ett recept som jag själv har slängt ihop, oftast gör jag aldrig en likadan pastagratäng två gånger. Pastagratänger är väldig lätta att göra det gäller bara att man kan grunden sen är det fritt fram att experimentera med kryddor och kombinationer.

Ostsåsen är egentligen till för lasagne men hemma hos oss tycker vi om att ha gratängen lite krämig. Dock tillför den gratängen några extra kalorier, men ska man äta så ska man äta Gott!
Så testa detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar