söndag 26 juli 2009

Nötfärsbiff m. Färskpotatis

I fredags när jag kom hem från jobb stod maten klar för att serveras. Riktigt lyxigt, hemlagad nötfärsbiffar med färskpotatis, brunsås och lingon. Det var riktigt gott, ett stort tack till mina två brödrar som för ovanlighetens skull lagade mat till mig. ^^

torsdag 23 juli 2009

Mando

Ikväll var vi ute med halva jobbgänget och käkade middag på Mando för att fira Anna som nu fyllt 20. Grattis ! ^^ Jag valde för ovanlighetens skull att testa deras grillade entrecôte med idahopotatis och majs & bönsallad. Salladen var riktigt god och resten var helt ok, gott men man kan få godare mat för det priset.

Japansk curry m. Biff

Till lunch blev de japansk curry med biff idag. Jag har nu testat att laga japansk curry med både fläsk, kyckling och nötkött och jag kan väl säga det att jag föredrar kyckling bäst. Nötkött med curry blev ingen bra kombination, köttet påminner om kalops när man äter vilket jag inte tyckte är så kul. Annars är panerad kotlett med curry också supergott.^^

måndag 20 juli 2009

Pho (Risnudel soppa)

Vietnamesisk mat är så gott speciellt nudelsoppor. Idag blev det nudelsoppa med oxkött riktigt gott. Med fisksås i köket kan nästan vem som helst lyckas med denna rätt. ^^

söndag 19 juli 2009

Ingen Ugn

För tillfället har jag ingen ugn hemma, råkade krossa ugnsluckan :S, så det blir inte mycket bakande hemma för tillfället men jag ska försöka att lägga upp lite inlägg då och då ändå. Någon som har några önskemål eller tips på vad man kan göra?

Frapino, Hallon Granatäpple

Tog mig en Frapino här om dagen när vi var på bo01, smakade på hallon granatäpple. Den var inte lika god som mango jordgubb, kände ingen granatäpple smak så jag blev lite besviken.

söndag 12 juli 2009

Torskpinnar m. Mos

I tisdags åkte jag upp till Joni i Helsingborg och fick uppleva studentlivet, Fiskpinnar med pulvermos. Inget jag skulle äta hemma men det va rätt gott ändå. ^^

Kulglass

Nu när det är sommar är det mycket glass som äts, speciellt kulglass. I början av veckan åt vi Rönneholms glass vid kanalen, smakade på Päronsorbet och Rostadmandel, inget att rekommendera. Varken jag eller Joni tyckte att det var gott.
I torsdags blev det glass igen fast denna gången vid stranden i Helsingborg. Där serverades GB:s kulglass och snacka om gott. Vi smakade på Saltlakrits, Pecannöt Kola och Äpple & Kanel, alla tre var sjukt goda. Vi blev så kära i GB:s kulglass så vi gick och tog oss vars en glass idag igen fast denna gången i pildamsparken. Det blev Blåbär och Strawberry Cheesecake för mig och Marsipan-Choklad och kaffe smak för Joni. Första gången vi smakade Marsipan- Choklad, verkligen något ni måste testa. ^^

Gb:s kulglass

Rönneholms glass

måndag 6 juli 2009

Pasta m. Kyckling & Champinjonsås

Ikväll blev det en efterlängtad pastarätt som både är snabb och enkel att laga. Jag åt denna pastarätt på en restaurang för cirka ett år sen och sen dess har jag alltid velat laga den men så har jag glömt bort det. Så nu äntligen fick jag uppleva denna goda rätt igen. En riktig studenträtt kan jag väl tillägga med tanke på hur lättlagad den är. Supergod! ^^

Pasta med Kyckling & Champinjonsås
3-4 portioner

Ingredienser:
Pasta för 3-4 personer
3 stora kycklingfiléer
200 g champinjoner (konserverade)
1 påse pulver- champinjonsås
vitpeppar

Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Koka champinjonsåsen enligt förpackningen fast med dubbelt så mycket vätska. (1 dl vatten + 5 dl mjölk).
3. Dela kycklingen i lagom stora bitar, stek kycklingbitarna tillsammans med champinjonerna i en panna med lite olja.
4. Lägg kycklingen och champinjonerna i såsen och smaka av med vitpeppar och salt om det behövs. Om du vill ha såsen lite tjockare så blanda i en 1/2 msk potatismjöl + lite vatten.

Smaklig spis!

söndag 5 juli 2009

Rabarber, Äpple & Kanel kaka

Det blev en kaka idag ändå, kände mig för rastlös på grund av vädret så jag bestämde mig för att göra en egen variant av rabarberkaka. Det blev en rabarberkaka med äpple och kanel plus lite riven mandelmassa ovanpå. Hade inget bakpulver hemma och bikarbonaten började också ta slut så kakan blev inte så jäst men det gjorde inget, lika god ändå. ^^

Här serverad med vaniljsås.
Rabarberkaka m. äpple o. kanel

Ingredienser:
2 dl rabarber i bitar
2 dl sura äpplen i bitar
2 tsk socker
1 tsk kanel

Sockerkakssmet:
100 g smör (rumsvarmt)
1,5- 2 dl socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
riven mandelmassa (kan uteslutas)

Gör så här:
1. Blanda rabarberbitarna och äpplebitarna med socker och kanel.
2. Rör ihop smör och socker, tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.
3. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Blanda väl!
4. Häll i rabarber och äppleblandningen och rör om. Bred ut i en smörad form och strö den rivna mandelmassan ovanpå.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35-40min.

Servera med vaniljsås eller glass.

fredag 3 juli 2009

Cocktailpaj

Igår gjorde jag en cocktailpaj. En lätt paj som slinker ner väldigt fort, riktig god och fräsch. ^^


Cocktailpaj eller Ananaspaj

Ingredienser:

Pajdeg:
150 g smör (smält)
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraiche
0,5 -1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk potatismjöl
1 ägg
1 burk cocktail eller
1 stor burk krossad ananas
(ca 300 g frukt)

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck därefter ut degen i en pajform, ca 24cm i diametern.
2. Blanda alla ingredienser till fyllningen och lägg till sist i den väl avrunna frukten. Häll fyllningen i det ogräddade pajskalet.
3. Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 12-20 min. Pajskalet ska ha fått fin färg.

Servera pajen som den är eller med en kula vaniljglass. Mumsigt värre ^^

Kycklingklubba

Ikväll blev ryggbiffen utbytt mot kycklingklubba/ben, lika gott det med.^^

Jag kallar dessa för kycklingklubbor men på förpackningen står det kycklingben. Vad brukar ni säga?

torsdag 2 juli 2009

Grillad Ryggbiff o. Cevapcici

Efter en mindra god middag på T-bone igår så kände vi för att äta en riktig god middag ikväll. (Är besviken på T-bone för att de blivit mycket sämre än sist jag var där. De har för det första flyttat, för det andra snålade de med maten och för det tredje serverade de en seg ryggbiff som var segare än ett gummidäck. Det var verkligen inte bra, måste hitta mig ett nytt ställe nu. -.-)
Vi grillade ryggbiff som serverades med massa grönsaker, potatissallad och vitlökssås, och så grillade vi cevapcici som åts med pitabröd, sallad och vitlökssås. Riktigt goda rätter båda två. Jag smakade dock inte på cevapcicin eftersom jag blev så sjukt mätt på ryggbiffen som smakade som den ska alltså mjuk och saftig. ^^

Cevapcici i pitabröd med vitlökssås

Lilla Gassfabriken

Det blev äntligen riktig glass idag. Lite senare på eftermiddagen idag, när solen blivit lite svagare, tog Jag och Joni en promenad ner till Lilla glassfabriken. För det första för att fira att sommaren äntligen är här och för det andra, fira Joni för att han kommit in på skolan i Shanghai. Grattis! ^^

Jag köpte mig två kulor i strut bestående av en som heter Fifty-fifty ( hallonglass med saltlakrits-rippel) och en kula svartvinbärsorbet. Riktigt goda båda två. Fifty-fifty smakade som mjukglass med saltlakrits strössel och svartvinbärsorbeten är den godaste jag ätit på länge, Rekommenderas starkt. Rekommenderar även flädersorbet som också är en av mina favoriter.
Joni köpte en kula hallonsorbet och en kula Limoncello. Hallonsorbeten var helt ok, Limoncellon var däremot supergod. Den påminner om något men kom inte på vad. Någon som vet?


Min glasstrut...mums ^^