söndag 30 maj 2010

Kåldolmar

Trots att det var morsdag idag så ställde min snälla mamma upp på att laga kåldolmar till mig. Kåldolmar är en av min favorit rätt inom svensk husmanskost. Det är så himla gott tillsammans med hemlagad plommonsylt och ris! Vi hade förståss ingen hemlagad plommonsylt hemma eftersom det inte är plommonsäsong än så jag fick ta jordgubbs och rabarber marmelad istället (en ren slump att det var rabarber i marmeladen. Men visst,  jag erkänner att jag är rabarbertokig). ^^

Hemlagade kåldolmar före ugnsbesöket. :9

IMG_0002

Robertos Kaka

Jag passade även på att göra ytterligare en Robertos kaka idag när ugnen ändå var igång och eftersom jag bakat så mycket  annat gott idag så kan jag nog vara lugn om att den får vila ifred den här gången. Förra gången jag gjorde Robertos kaka hann den inte ens stå i 24h innan den blev styckad och uppäten =(. Idag gjorde jag en modifierad Robertos kaka som bestå av olika torkade frukter (päron, äpple, russin, aprikoser och katrinplommon) och whisky (Grant). Förhoppningsvis blir den ännu godare än den förra som också var väldigt god men hade som sagt behövt stå några timmar i vila till. ^^

Modifierad Robertos kaka

30 maj 10 025

Uppdatering

5 juni 10 003

Den här Robertos kakan blev himla god. Jag hade som sagt ändrat lite på receptet, hade i lite olika sorters torkade frukter istället för bara aprikoser och russin, och resultatet blev himla bra. Jag hade även i 2 msk whisky men en lite skvätt till hade inte skadat. Riktigt gott i alla fall. ^^

Ingefärapaj m. Äpple o. Nötter

Eftersom min mamma inte kan äta rabarber så gjorde jag en ingefärapaj bara för henne. Mamma älskar ingefära, hon tyckte att Äppelsmulpajen med ingefära och sötmandel som jag gjorde för någon vecka sen var väldigt god men att ingefära smaken var lite för svag, så jag ändrade om receptet en aning och gjorde en ingefära paj med äpple och nötter (sötmandel och valnötter) istället. Förutom de små ändringarna så gjorde jag pajen extra fettsnål och sockersnål, perfekt för min mamma och min moster som har diabetes. Mamma tänkte nämligen dela med sig av sin ingefärapaj till sin kära syster som förhoppningsvis kommer på besök imorgon. ^^

IMG_0010

Krämig Rabarberpaj

Jag provade ett nytt recept på rabarberpaj idag. Ett recept som påminner om ananaspaj/ cocktailpaj men som består av rabarber istället. Gudomligt god och en klar ny favorit! Till och med min kräsna bror utbröt ett “Mmm…så gott!” när han tog en liten smakbit av denne paj (som sedan slutade med ytterligare en bit). Vill ni också att smaklökarna ska få dansa så släng ihop denna krämiga rabarberpaj! Receptet följer här nedan. Lycka till! ^^

IMG_0001 Krämig rabarberpaj

IMG_0004

Krämig Rabarberpaj

Ingredienser:

2 ½ dl vetemjöl

100 g smör

2 msk socker

2 msk kallt vatten

Fyllning:

100 g mandelmassa, riven

400 g rabarber, små bitar

1 tsk potatismjöl

2 dl crème fraiche

2 ägg

1 dl socker

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Finfördela smöret i mjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den vila kallt i ca 30 minuter.

2. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Sätt aluminiumfolie runt kanten och nagga bottnen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Tag bort folien.

3.Riv mandelmassan. Ansa och skär rabarbern i små bitar och blanda med potatismjölet.

4. Vispa samman crème fraiche med ägg, socker, salt och vaniljsocker.

5. Fördela mandelmassan i det förgräddade pajskalet och lägg rabarbern ovanpå. Häll crème fraiche smeten över det hela och grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 30-­40 minuter tills allt har fått fin färg och stelnat.

Servera med grädde, glass eller neutral. ^^

Örtbröd m. Oliver o. Vitlök

Ni har väl inte missat att det är Morsdag idag?!

Jag firar i alla fall min kära mor idag med bland annat nybakat örtbröd med oliver och vitlök. Detta bröd recept improviserade jag ihop själv under processens gång och resultatet blev riktigt bra som vanligt. Det är inte svårt att baka bröd, sannolikheten för att misslyckas är nog väldigt låg. Nu när det är sommartider, vilket betyder grillsäsong, är det perfekt att göra hembakat bröd att bjuda på till grillningen. Uppskattas garanterat! ^^

30 maj 10 017

Rabarbertårta

Jag har även hunnit med att baka en del rabarberkakor/ tårtor under renoveringsveckorna. Rabarberna i trädgården har äntligen kommit fram så då passar jag självfallet på att använda denna underbara växt till mina bakverk. Den här superenkla och goda rabarbertårtan bjöd jag byggarbetarna på med glass, perfekt under den varma eftermiddagssolen. Uppskattad blev den kan jag lova. ^^

Visste ni förresten att rabarber bladen innehåller oxalsyra och att småbarn eller personer med anlag för njursten skall undvika att äta rabarber. Dock fick jag reda på att om man tillagar rabarbern med något järnrikt som t ex jordgubbar så bildas inte den kemiska reaktionen som främjar njursten. Så vill du kunna äta rabarber utan hämningar kan du testa att göra rabarber & jordgubbspaj som också är väldigt gott. ^^

 

Rabarbertårta med mandelmassatäcka serverad med glass. =9

30 maj 10 008

Lammgryta m. Curry o. Ris

På grund av renovering hemma och tenta-period så har uppdateringen varit låg här. Men nu är i alla fall en del av renoveringen klar och jag kan få stå i köket hur mycket jag vill.^^

Här om dagen lagade vi lammgryta med curry som vi serverade med tre sorters ris. Vi blandade jasminris+ rött råris+ kornris och vipps så fick vi en mjukare variant av råris. Väldigt gott och nyttigt! ^^

30 maj 10 007

måndag 24 maj 2010

Robertos Kaka

Idag bakade jag den efterlängtade Robertos kakan som jag fick smaka för första gången hos K när hon bjöd på middag. Kakan var väldigt lätt att slänga ihop men det värsta är att man helst bör vänta två dygn innan man serverar den :( , om man vill uppleva den ultimata smaken av kakan. Alltså vet jag inte om min kaka blev lyckad eller inte men den luktar himla gott i alla fall. ^^

 30 maj 10 003

Robertos Kaka

100 g smör eller margarin

200 g mandelmassa

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 dl russin

6 finhackade torkade aprikoser

(1-2 msk whisky, konjak eller rom)

Gör så här:

1. Smörj och bröa en rund bakform, gärna en med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter.

2. Smält smöret och ställ åt sidan. Riv mandelmassan grovt och ställ åt sidan.

3. Vispa ägg och socker poröst. Häll i det smälta smöret och rör om. Vänd ner den rivna mandelmassan, russin och aprikoserna.

4. Sikta i vetemjöl + vaniljsocker och rör om tills allt är blandat. Smaksätt med whisky, konjak eller rom om du vill.

5. Häll smeten i formen och grädda i 160 grader ca 40 minuter.

Kakan stelnar efter när den kallnat och bör stå 2 dygn innan den serveras. Skär man i den första dagen blir den allt för kladdig och inte lika trevlig. ^^

Färsk Pasta m. Spenatsås

Dagens lunch bestod av färsk pasta med spenatsås gjord på fryst spenat och grädde, vegetariskt och så himla gott. ^^ 

 

21- 23 maj 10 Lundakarnevalen 033

tisdag 18 maj 2010

Knäckig Rabarberpaj

Vilken underbar dag det har varit idag, äntligen finns det hopp för sommaren 2010. Jag firade denna underbara, solrika dag med en knäckig rabarberpaj. Denna paj är gudomligt god, perfekt i smaken och blir, precis som sitt namn, knäckig. Jag serverade den i kvällssolen med vaniljglass. Smältande gott! ^^

Före

18maj 10 002

Efter18maj 10 005

Knäckig rabarberpaj med vaniljglass.

18maj 10 013

Knäckig rabarberpaj

Ingredienser

500 g rabarber (ca 1 liter skuren)
1½- 2 msk potatismjöl
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör & rapsolja (eller annan flytande matfett)
1½ dl ljus sirap

Gör så här:

1. Skölj, ansa och skär rabarberna i 1cm tjocka bitar och lägg i en ugnssäker form.

2. Strö över potatismjölet över rabarberbitarna och blanda ihop.

3. Rör ihop socker, vetemjöl, bakpulver och flytande matfett till en smulig deg.

4. Fördela smuldegen över rabarberbitarna och ringla över sirap.

5. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 20 min eller tills pajen fått fin färg.

Servera med vaniljvisp, glass eller vispgrädde ^^

fredag 14 maj 2010

Äppelsmulpaj m. Sötmandel, Ingefära o. Kanel

Jag gjorde även en smulpaj idag igen. Den här gången blev det en äppelsmulpaj med sötmandel, färsk ingefära och kanel. Väldigt god blev den, gillar man ingefära så rekommenderar jag starkt denna underbara smulpaj. Receptet får ni här nedan. ^^

14maj 10 003

Äppelsmulpaj med sötmandel, ingefära och kanel

Ingredienser:

Smuldeg:

125 g smör

2 dl sötmandel, hackad

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1,5 dl socker

1 krm salt

Fyllning:

6 st äpplen

50 g ingefära, riven

1 msk smör

2 msk socker

1 tsk kanel, mald

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienserna till degen med fingertopparna.

2. Skölj, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn.

3. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (bli brunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning 4–5 min. Tillsätt kanel.

4. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form och smula degen över äpplena.

5. Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Servera pajen ljummen med vaniljglass eller yoghurtsås. ^^

Yoghurtsås:

4 dl turkisk eller grekisk yoghurt

1 msk vaniljsocker

1 msk strösocker

Deep- friede Glutinous Rice Balls

I förra veckan gjorde vi friterade sesambollar med köttfyllning. Friterade sesambollar är en liten seg/klibbig och krispig boll gjord på klibbigt rismjöl (Glutinous rice flour) och som kan fyllas med olika fyllningar. Min favorit är söt mungbönspasta. ^^

Före

9maj 10 033   Rullade i sesamfrön

9maj 10 034 Efter

9maj 10 039

Friterad sesamboll med köttfyllning av fläskkött, kinesisk svamp och mungbönor.

9maj 10 042

Chokladbollar

I dag gjorde jag chokladbollar, har nog inte gjort det på över tio år. Chokladbollar måste vara det lättaste man kan göra, det krävs absolut inga färdigheter, ingen ugn, visp eller annat krångel och kul är det. Så här blev mina chokladbollar, jag använde ett recept för 30st men jag fick knappt ihop till 20st. ^^

14maj 10 004

14maj 10 006

Chokladbollar

Ingredienser:

100 g smör, rumsvarmt

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

3 msk kakao

3 dl havregryn

3 msk kallt starkt kaffe

Garnering: pärlsocker, strössel eller kokos

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.

2. Gör små eller stora bollar och rulla i pärlsocker, strössel eller kokos.

3. Låt stå kallt så de stelnar innan servering.

^^

Rabarber & Jordgubbspaj

Igår natt kom jag på att jag hade missat min bloggs “födelsedag” som inträffar den 6 maj. Lite sent ute är jag men bättre sent än aldrig. I alla fall så slängde jag ihop en snabb rabarber och jordgubbssmulpaj idag (13/5). Receptet hittade jag här och så här blev resultatet. Receptet är inte optimalt, 25 g extra smör och en halv tsk kanel hade nog gjort susen. Jag får ge mig på ett nytt försök nästa gång. ^^

Före

13 maj 10 002

Rabarber och jordgubbspaj med vaniljsås.

13 maj 10 013

torsdag 13 maj 2010

Pastagratäng

Till lunch idag blev det pastagratäng med kassler. Det var ett bra tag sen jag lagade pastagratäng så det var väldigt efterlängtat. Mycket god blev den som vanligt. ^^

13 maj 10 005 Pastagratäng med sallad och en bit focaccia från gårdagen.

13 maj 10 006

onsdag 12 maj 2010

Ost & Skinkpaj

Idag gjorde jag en ost och skinkpaj som blev riktigt god, jag tror jag börjar lära mig det här med matpaj. Mums!  

 

Jag bakade även focaccia bröd idag och den här gången följde jag receptet förutom att jag hade i mjölk istället för vatten och mer salt + lite socker…okey jag följde nog inte receptet trotts allt. Mycket gott blev det ändå men fullt nöjd är jag inte, ska nog jobba lite mer på receptet dvs. det blir nog en omgång snart igen. ^^

Ost & skinkpaj med stor sallad.

12 maj 10 005

tisdag 11 maj 2010

American Apple Pie

I söndags gjorde jag en amerikansk äppelpaj för första gången och den blev verkligen supergod. Perfekt kombination mellan sötman, kanelen och de syrliga äpplena. I receptet står det att man ska ha i ingefära men det skippade jag. Väldigt värt ett försök även om det tar lite längre tid att förbereda. Jag serverade äppelpajen med vaniljsås. ^^

Före Ugnsbesöket

9maj 10 053

Efter

9maj 10 059

Amerikansk äppelpaj med vaniljsås.

9maj 10 069

Egg tarts, 蛋撻

I helgen blev det äntligen en dubbelsats av egg tarts. Väldigt gott men inte helt lyckade, jag behöver nog lite mer träning. ^^

9maj 10 051

Före ugnsbesöket

9maj 10 048

Efter

9maj 10 058

Xoi Khuc

I torsdags förra veckan blev det repris på Xoi Khuc. Den här gången blev det en mjukare variant med fyllning bestående av fläskkött, kinesisk svamp, lök och skalade mungbönor. Lika gott som vanligt. ^^

 

Fyllningen9maj 10 0029maj 10 003  Klara för att ångkokas

9maj 10 007

Resultatet

9maj 10 011

onsdag 5 maj 2010

Focaccia

Idag bakade jag focaccia för första gången. Gu vilket gott bröd,väldigt lyckat blev det även om jag inte följde receptet. Jag gjorde en kryddad med rosmarin och en annan med basilika, fyllde med soltorkade tomater,fetaost och oliver. Min favorit blev den med rosmarin, mums va gott, detta ska jag göra fler gånger. ^^

5maj 10 026

Före

5maj 10 024

Efter

5maj 10 028

Vi hade grillpremiär idag så dagens middag bestod av grillspett, focaccia, sallad och tzatzikisås. =9

5maj 10 031

Cornetto Bröllopsstrut

För nån dag sen smakade jag en av årets nya GB glassar, Cornetto bröllopsstrut. Denna Cornetto är dubbelt så stor som de tidigare varianterna bestående av vaniljglass med pekannötter, kolaglass med chokladsås och en chokladdoppad nöt på toppen. Kolaglassen med chokladsåsen var väldigt besk, smakar nog som riktig mörkchokladglass (jag brukar inte äta chokladglass så vet inte riktigt hur det smakar) vaniljglassen med pekannötterna var god men om man inte är riktig hungrig när man äter glassen så blir den en aning för mycket. Gillar man mörk choklad och är väldigt hungrig på glass så är detta nog ett bra alternativ men enligt mig är den inte värd (ca)27 kr, jag äter hellre kulglass då. ^^

5maj 10 011

5maj 10 014

Krispig Äppelpaj

I söndags gjorde jag krispig äppelpaj som blev väldigt god. Pajdegen består av råsocker/ farinsocker som ger en knäckigare smak, väldigt gott. Jag serverade med vaniljglass. ^^

5maj 10 001

5maj 10 007

söndag 2 maj 2010

Lasagne

Igår lagade jag lasagne till middag. Det var ett tag sen jag lagade min egen lasagne så igår när jag var ledig passade jag på att slänga ihop denna fantastiskt goda maträtt som kräver lite tid att förbereda. Det blev förstås en massa mat över så lasagne stod även på menyn för dagens lunch. Härligt gott i förmiddagssolen. ^^ 

30 april 10 011 Lasagne med köttfärsfyllning.

30 april 10 018

Valborgslunch

Valborglunchen bestod av paj, pastasallad och hembakat bröd. Riktigt gott och mysigt blev det, tack tjejer för en minnesvärd valborg. ^^

Spenat och fetaostpaj

30 april 10 006

Ost och skinkpaj med broccoli.

30 april 10 005

Pastasallad med soltorkade tomater, avokado och majs.

30 april 10 008

Hembakat bröd. ^^

30 april 10 001