torsdag 29 april 2010

Havre & Nougatrutor

Jag gjorde även en halv sats havre och nougatrutor idag. Det var andra gången jag gjorde dessa goda godiskakor som är så himla lätta att göra, lite disk blir det också. Receptet hittar ni här. ^^

29 april 2010 012

Jag har alltid varit på jakt efter ett tvåvånings kakfat men inte hittat någon prisvärd som jag vill ha. Men igår när jag var på stan i Lund hittade jag äntligen ett riktigt prisvärt kakfat. I klassisk fint, vitt porslin med silverkanter blev den min för bara ynka 40 kr. Vilket kap! Finns att köpa på Tiger.

29 april 2010 019

Havre & Nougatrutor

29 april 2010 020

Valborgkaka

Imorgon ska jag fira valborg i stadsparken, Lund, med tusen andra lundabor. Till morgondagens aktivitet bakade jag idag en äpple- och kardemummakaka som jag ska bjuda på. En god och saftig kaka som går lätt och fort att svänga ihop. Suverän med vaniljsås eller vaniljvisp. ^^

29 april 2010 010  29 april 2010 016Äpple- och kardemummakaka

Ingredienser

4 dl äpple skurna i bitar

1 tsk kardemumma

100 g smör

2 dl strösocker

1 ägg

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

1 ½ dl mjölk

2 dl riven mandelmassa (går att utesluta)

Gör så här:

1. Skala äpplena och skär i bitar, ca 1 cm breda. Blanda med kardemumma.

2. Rör ihop smör/margarin och socker.

3. Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.

4. Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.

5. Häll i äpplebitarna och rör om. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter och strö över den rivna mandelmassan.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg.

Låt svalna och servera som den är, med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde. ^^

tisdag 27 april 2010

Wokade kinesiska rätter

Dagens middag och morgondagens lunchlåda består av wokade bönor med fläskkött. Enkelt och riktigt gott. ^^

27 april 2010 057

 

Helgens middag bestod också av ett antal wokade rätter:

Wokade mungbönsgroddar med nötkött.

27 april 2010 039

Wokade bönor med nötkött.

27 april 2010 040

Wokad svamp med crabstick.

27 april 2010 045

Muffins

Jag gjorde även dessa muffinsen i fredags. Gjorde två olika smaker av samma grundsmet. Den ena fyllde jag med ananas+ vaniljkräm och den andra fyllde jag med kanelsocker och äpplebitar. Muffinsen bestod av hälften farinsocker och hälften vanligt strösocker, tydligen så är farinsocker inte lika sött som vanligt socker…det visste jag inte, men nu vet jag. Muffinsen blev ändå väldigt goda och lyckade.^^ 

27 april 2010 027

Kardemummamuffins med ananasbitar och vaniljkräm.

27 april 2010 029

27 april 2010 033

Kardemummamuffins med kanelsocker och äpplebitar.

27 april 2010 03127 april 2010 035

Muffins (grundrecept)

ca 24 st små muffins

Ingredienser:

100 g smör

2 dl socker

2 ägg

2 dl gräddfil el. crème fraiche

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 msk bakpulver

1 krm salt

Smaksättning:

* 1/2 -1 tsk kardemumma

* 1 dl kakao (ta då 1/2 dl mindre vetemjöl)

Gör så här:

1. Rör smör och socker mjukt och luftigt.

2. Blanda ner äggen ett i taget och därefter gräddfilen.

3. Blanda i de torra ingredienserna i smeten + en av smaksättningarna och rör om tills smeten blir len och fin.

4. Fyll muffinsformen till 3/4 och grädda muffinsen i 175 grader mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

Tips!

Om ni vill göra små muffins som jag gör så använd mazarinformar som stöd så muffinsen inte rinner ut från sin form.

Lycka till! ^^

Ananas+ äpple paj

Ursäkta den dåliga uppdateringen, jag har haft tenta period med två tentor efter varandra så varit helt upptagen med mina böcker, men nu ska jag försöka ta igen bloggandet.

Den här ananas+ äpple pajen gjorde jag i fredags. Istället för att använda vanligt socker till pajskalet så använde jag farinsocker. Det gav en speciell smak som var väldigt god, kul med lite variation. Jag blandade även in lite äpple i fyllningen som gav lite syra till den söta och krämiga pajen. Mycket god blev den som vanligt, receptet hittar ni här. ^^

27 april 2010 021

27 april 2010 023

 

torsdag 22 april 2010

Japansk Curry

Jag lagade japansk curry till middag idag, så himla längesen. Det blev supergott som vanligt. Den här gången gjorde jag stekt kotlett till curryn, vilket blev riktigt bra. Vanligtvis brukar man panera köttet men eftersom paneringen suger åt sig en himla massa fett så föredrar vi här hemma att inte panera köttet. ^^

Min curry med morötter, lök och “mjölig rotfrukt”. Vi hade ingen potatis hemma så jag använde mig an en rotfrukt (som jag ej kan namnet på) som påminner om mjölig potatis.

13 april 10 052

Mycket gott blev det. Serverade med kinesiskt jasminris.13 april 10 055

söndag 18 april 2010

“Snöbollar”

Dagens morgonaktivitet: baka 60 st “snöbollar” med jordnötsfyllning.

Se även “Rosa snöbollar”. Se recept och metod nedan. ^^

UtsidanIMG_0028

Insidan

IMG_0030

 “Snöbollar” (Loh mai chi)

ca 20 st små

Ingredienser:

1 paket klibbigt rismjöl (Glutinous rice flour), grön förpackning

5 dl ljummet vatten (2,5 dl varmt (kokt) + 2,5 dl kallt)

2 msk socker

2 msk olja

Jorgnötsfyllning:

saltade och rostade jordnötter

socker

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till en jämn smet.

IMG_0015

  2. Häll över smeten i en mikrovågsugnssäker form. Smörj formen med lite olja om den inte är klädd med teflon.

IMG_0016

3. Mikra på högsta effekt (700-750w) i 5 min. Vänd degen och mikra i ytterligare 5 min. Ta ut degen och låt svalna.

  4. Gör under tiden jordnötsfyllningen. Krossa jordnötterna och blanda med socker efter smak.

IMG_0018

5. Klipp degen i 10 lika stora delar och fyll med jordnötsfyllningen.  IMG_0017

6. Rulla bollarna i kokosflingor och dela därefter den stora snöbollen genom att twista den på mitten.

IMG_0019

Nu har du 20 små söta snöbollar. ^^

IMG_0037

Se även tangyuan som består av nästan samma  deg.

Kladdig Chokladmuffins m. Glasyr

Jag fick lite tid över imorse så jag satte även igång en sats kladdmuffins; envise jag vill verkligen få rätt på receptet. Jag tror att det blev bra den här gången, lagom seg på kanterna och fortfarande lite kladdig i mitten. Jag bredde på ett lager glasyr som jag gjorde till kärleksmumsen igår och dekorerade med lite kokosflingor. Nu är jag redo för att bjuda på söndagsfika. ^^

Kladdig chokladmuffins

IMG_0042 

Fantastiskt god glasyr med svag smak av kaffe, påminner om kaffekarameller. ^^

IMG_0043

Redo för söndagsfikan.

IMG_0050

lördag 17 april 2010

Kärleksmums

Idag bakade jag för första gången kärlekmums/ mockarutor/ snoddas eller vad ni nu vill kalla de. Gjorde trippel sats eftersom min långpanna är väldigt stor plus att jag skulle göra en kaka som ska räcka till ca 70 personer. Nu står kakan och svalnar så jag uppdaterar med fler bilder imorgon. ^^

Kärleksmums är en mjuk chokladkaka med en härlig glasyr med smak av kaffe och choklad. Kakan gräddas i långpanna och på glasyren strör man kokosflingor alternativt strössel.

Receptet jag följde hittar ni här.

17 april 2010 024

Kärleksmums så långt ögat kan nå. ^^

17 april 2010 023

Uppdatering:

Mjuk, saftig och god kärleksmums. ^^

IMG_0036

Panerad Fisk m. Ris

Dagens lunch: panerad fisk med ris och remuladsås.

Minns ni den panerade fisken man fick i skolan med kokt potatis och remuladsås(?). Det var nog min favoriträtt. Mmm… ^^

17 april 2010 018

fredag 16 april 2010

Stekta Risnudlar m. Tigerräkor

Dagens lunchtid tillbringades under vårsolen med en portion stekta risnudlar med tigerräkor och mungbönsgroddar. Kan eftermiddagen börja bättre. ^^

15 april 2010 003

tisdag 13 april 2010

Tigerräkor

Kvällens middag bestod av bland annat wokade mungbönsgroddar och tigerräkor med vitlök och sojasås, en av de godaste räkrätterna. ^^

Wokade mungbönsgroddar i ostronsås.

13 april 10 018

Stekta tigerräkor i vitlök och sojasås.

13 april 10 017

Banh Khuc / Xoi Khuc

Igår lagade mamma en traditionell vietnamesisk “snabbmats”rätt som kallas för Banh khuc eller Xoi khuc. Banh khuc är en risboll gjord på cudweed (khuc), viktigaste ingrediensen (som vi inte använde oss av), och fylld med skalade mungbönor, fläsk och kryddor och sedan täck med klibbig ris. Banh Khuc är som hamburgaren här hemma i västvärlden, man kan få tag på det överallt och när som helst i Vietnam. Risbollen påminner lite om svensk kroppkaka, lite mjukseg i konsistens med en fyllning som både kan vara söt eller salt, i detta fallet var det en salt fyllning. Riktigt gott är det och väldigt mättande. Om ni någon gång skulle befinna er i Vietnam så rekommenderar jag er verkligen att smaka på denna vietnamesiska “hamburgare”. För er som befinner sig här hemma i Sverige finns det möjlighet att köpa risbollen i asiataffären på Möllan, Malmö, för ca 15 kr, dock vet jag inte om de är lika goda som min mammas. ^^

Här är en banh khuc utan klibbigt ris runt om.

13 april 10 004

Så här ser en riktig banh khuc/ xoi khuc ut.

13 april 10 006

Benh khuc med en fyllning av skalade mungbönor, fläskkött, kinesisk torkad svamp och vårlök. Mmm… ^^

13 april 10 011

söndag 11 april 2010

Månkaka, 月饼

Idag unnar jag mig lite söndagslyx med månkaka från förra gången. Vi gjorde en riktig stor sats sist och frös in hälften, helt perfekt att ha i frysen då man behöver lite lyx i vardagen.

För er som undrar så har jag inget recept att dela med mig just nu men jag ska försöka skriva ner ett nästa gång vi bakar dessa små (?) kompakta bakverk.

10 april 2010 018

Min månkaka med söt fyllning av röda bönor.

10 april 2010 022

Risgröt m. Skaldjur, 海鲜粥

Det blev risgröt med skaldjur till frukost idag. Den här gången med krabbstick, pilgrimsmusslor, tigerräkor, vårlök och majs. Mums! ^^

10 april 2010 014

10 april 2010 016

Chokladkaka

Kladdkaka som blev till chokladkaka på grund av för lång tid i ugnen. ^^

10 april 2010 012

Löksoppa

Igår blev det löksoppa till middag, lätt och gott. Serverade med smörgås och knäckebröd. ^^

 

10 april 2010 009

lördag 10 april 2010

Kolakrispsås på Kladdkaka

Jag prövade att göra kladdkaka idag igen men misslyckades bägge gångerna. Den första kladdkakan glömde jag i ugnen så den blev bränd. Den andra kladdkakan blev bra, men inte riktigt så som jag vill ha den (vill ha den seg och saftig). Jag gjorde en kolakrispsås med jordnötter som jag hällde över kladdkakan. Men något gick fel. När kolan väl hade stelnat så blev den inte seg utan smulade sig istället. De senaste gångerna jag gjort kola så har det faktiskt blivit misslyckat, förstår inte vad jag gör för fel, någon av Er som kanske vet?

Så här blev resultatet i alla falla, god i smaken blev den som tur var så den är fortfarande ätbar. ^^

10 april 2010 008

onsdag 7 april 2010

Kladdkaka m. Marshmallows o. Nötter

Ikväll bakade jag en marshmallows kladdkaka igen fast den här gången med mandel och valnötter. Förra kombinationen med marshmallows, Daim och valnötter blev jättebra men kladdkakan kunde varit lite kladdigare så den här gången har jag för hoppningsvis fått den lite kladdigare. Tänkte bjuda tjejerna på den imorgon så jag hoppas på att få lite kommentarer då. ^^

6 april 2010 025

tisdag 6 april 2010

Phở Gà

Till lunch idag blev det phở gà, vietnamesisk kycklingbaserad risnudelsoppa. Pho är (enligt mig) en av Vietnams godaste maträtter, riktigt fräsch och nyttigt är det. Oftast serverar man det med en massa grönsaker, vi hade dock inte så mycket grönsaker hemma så det fick bli lite vårlök. Gott blev det ändå. ^^

 

Risnudelsoppa med kyckling och vårlök.

6 april 2010 007

Uppdatering: Dagens middag

Överbliven lunch blev till middag, men med lite uppgradering.^^6 april 2010 014

6 april 2010 017