fredag 26 februari 2010

Morotscupcakes

Jag gjorde morotscupcakes idag av en kakmix som jag vann på mässan. Ännu en  “färdig produkt” som ska underlätta livet (?). Fort gick det i alla fall att slänga ihop denna kaksmet och resultatet blev precis som de muffins man köper färdigförpackade i affären, alltså inget märkvärdigt. I alla fall så piffade jag upp glasyren med lite lime och dekorerade mina cupcakes med kumquater från vårt eget träd. Här nedan ser ni resultatet.

12-19 feb 10 jerusalem 031

Fina blev de i alla fall. ^^

12-19 feb 10 jerusalem 032 

Receptet hittar ni i denna lilla förpackning.

Lånad bild härifrån

Spagetti Bolognese m. Köttfärssås

Jag var på en mässa igår där de delade ut gratis produkter, bland annat fick jag Findus Bolognese mix. Dessa sorter av färdigblandade “kryddor” är egentligen inget som lockar mig men eftersom jag aldrig lagat mat av denna variant (förutom tacokryddblandning) så tyckte jag att det skulle bli kul att se vad det kunde ge för resultat.

På förpackningen så står det att man endast behöver tillsätta köttfärs och lite vatten, men eftersom jag vet att en köttfärssås behöver lite mer än så så kunde jag inte låta bli att blanda i lite lök, timjan och grädde i röran. Resultatet blev faktiskt väldigt bra, förmodligen tack vare grädden och timjan. Slutsaten av mitt test är väl att jag inte förstår mig på varför man behöver en sån här färdigblandad påse när det ändå inte är så svårt att slänga ihop en egen köttfärssås. Eller vad tycker ni? 

260210 001

Resultatet. Alltid lika gott med spagetti med köttfärssås. ^^

12-19 feb 10 jerusalem 030

Fläskpannkaka

Här om dagen gjorde jag fläskpannkaka till lunch, använde mig av kassler och lök, alltid lika gott. ^^

Före

12-19 feb 10 jerusalem 001

Efter

12-19 feb 10 jerusalem 015 

Serverade med lingonsylt.

12-19 feb 10 jerusalem 017

söndag 21 februari 2010

Tårta

Jag gjorde en egen tårta till mamma igår. Det blev en frukttårta med keso. Underbart god blev den, en perfekt balans mellan det söta och syrliga från frukterna och keson. Jag gjorde en vanlig tårtbotten som jag fyllde med: ett lager vaniljkräm + skivade bananer, ett lager med tropisk marmelad och ett lager keso+ grädde+ krossad ananas. Till dekoration använder jag skivad kiwi och krossad ananasen. Här se ni resultatet ^^


Mums med tårta ^^

Char siu, 叉烧

Igår fyllde mamma år så det blev god mat med vin och tårta.
Till middag blev det char siu med ris och wokade bönor i tomat. Char siu är grillat fläskkött som är kryddat på ett speciellt vis, ett väldigt populärt sätt att förbereda och krydda fläskkött i det kantonesiska köket, i Kina.
Köttet är vanligtvis kryddat med honung, five-spice powder (五香粉), mörk soja, ostronssås, röd karamellfärg och risvin. Honungen ger köttet en söt smak, kryddan en underbar doft och den röda färgen ger en mer tilltalande syn. Char siu kan serveras som en egen rätt men är också vanlig som ingrediens till andra rätter, så som fyllning i bullar ex. char siu bun. Char siu är en av de godaste kötten i det kinesiska köket enligt min smak. Super gott! ^^

Char siu med ris. =9

fredag 19 februari 2010

Skinkpaj

För några dagar sedan gjorde jag min allra första skinkpaj själv. Lite nervöst var det eftersom jag inte hade ett fullt recept att följa men resultatet blev faktiskt förvånansvärt bra.

Jag gjorde en nyttigare variant på pajskal som bestod av hälften kesella och hälften smör. Skillnaden mellan den och den vanliga pajdegen blev väldigt stor. När man väl blandar degen så blir den så mycket segare än den vanliga. Färdiggräddad blev skalet nästan lite hårt och krispigt, smakade lite som vissa piroger, svårt att definierar konsistensen men gott var det i alla fall. Jag tror faktiskt att jag kommer att använda denna nyttigare varianten framöver istället för den vanliga som är något för mäktig för min smak.^^

 

Ost & skinkpaj med lök och tomat.

17 feb 10 035

Pajdeg med Kesella

Ingredienser:

1 dl Kesella

50 g smör

2 dl vetemjöl

1/2 dl grahamsmjöl/ vetemjöl

1 krm salt

Gör så här:

1. Blanda ihop ingredienserna till pajskalet.

2.Klä formen och låt degen vila kallt i ca 1h.

3. Förgrädda skalet mitt i ugnen i 200 grader, 5-8 min.

onsdag 17 februari 2010

Kärlekssemla

Igår var det fettisdagen, så då fick självklart en semla slinka ner i magen. Det blev en semla med vit chokladgrädde igår, god var den men jag föredrar den klassiska semlan med vanligt grädde mer, så idag var jag bara tvungen att äta en riktig semla. Jag pudrade fram ett hjärta på locket vilket blev mycket fint. ^^

17 feb 10 031

Semla med vit chokladgrädde

17 feb 10 023

Hemlagad Pizza

Igår bakade jag pizza, alltid lika skoj och gott. Hemlagad pizza smakar aldrig lika dant som de man köper (i alla fall inte mina), men gott är det.^^ 

Familjepizza med kassler, räkor, ost och hemlagad tomatsås.

Före.

17 feb 10 002

Efter

17 feb 10 010

17 feb 10 015 

Gjorde även en med bara skinka. ^^

17 feb 10 007

fredag 12 februari 2010

Alla Hjärtans Dag Cupcakes

På söndag är det som sagt alla hjärtans dag så imorgon ska jag bjuda på riktigt mycket kärlek till mina kollegor på jobb. Det blir bland annat i form av dessa Alla Hjärtans Dag Cupcakes.

12 feb 10 031

Dessa består av Leilas kladdkaksmuffins och vit chokladfrosting, den godaste frostingen jag smakat. Gillar Ni vit choklad så är detta ett måste, testa receptet! Passar säkert superbra med jordgubbar. Mums. ^^

Före ugnsbesöket

12 feb 10 011

 Precis uttagna från ugnen

12 feb 10 013 

Avsvalnad och snittad, perfekt kladdig den här gången.

12 feb 10 016

Före spritsning12 feb 10 018

Efter

12 feb 10 021

Det färdiga resultatet <3

12 feb 10 033

Vit Chokladfrosting

Räcker till att spritsa 12-15 cupcakes

Ingredienser
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
50 g philadelphiaost

Gör såhär:
1. Hacka chokladen fint och lägg den i bunke.
2. Hetta upp grädden i en kastrull, men låt den inte börja koka.
3. Häll grädden över chokladen, rör tills all choklad smält.
4. Låt stå kallt, helst över natten.
5. Vispa upp.
6. Tillsätt philadelphiaosten och rör om.

 

Glad alla hjärtans dag till Er alla! ^^

Stekt nyårskaka, 煎年糕

Det kinesiska nyåret börjar närma sig men jag har redan börjat smygstarta. Jag gjorde ju nyårskaka förra helgen, så igår hade den blivit tillräckligt hård för att man ska kunna steka den så jag gjorde det. Att steka nyårskaka är inte det lättaste men det blir så himla gott så det är värt jobbet. Den stekta ytan blir krispig och seg medan nyårskaka fortfarande är mjuk och klibbig inuti. Ibland så brukar jag steka de med ägg men då får den ingen krispig yta, gott men jag föredrar den krispiga ytan. ^^  

Stekt, söt kantonesisk nian gao (nyårskaka)

12 feb 10 005

Lite flottigt men väldigt gott. ^^

12 feb 10 007

onsdag 10 februari 2010

Chrysanthemum Tea, 菊花茶

Just nu sitter jag och häller i mig en massa chrysanthemum te, ett blom- te som har en underbar doft och smak.

Chrysanthemum har många påstådda medicinska bruk. Bland annat sägs det att örten hjälper vid återhämtning från influensa och förebygger mot akne. Enligt traditionell kinesisk medicin kan den även förebyggande mot halsont och främja en minskning av feber. I Korea, är den välkänd för dess medicinska användning för att göra människor mer pigga och uppmärksamma. Teet används också för att behandla ögonen, det sägs kunna rensa ögonen och tros vara effektiv vid behandling av smärta i ögonen i samband med stress och vätskebrist. Det används också för behandling av suddiga bilder, fläckar framför ögonen, nedsatt syn och yrsel. ^^

Chrysantemum te med Gojibär

7 feb 10 016

Revben m Broccoli

Till middag ikväll blev det grillade revbensspjäll och wokad broccoli med ris. Fantastiskt gott! ^^

7 feb 10 014

lördag 6 februari 2010

Lasagne

Det blev den efterlängtade lasagnen till middag idag. Supergott som vanligt.

Jag har fått en förfrågan om receptet till min lasagne men tyvärr så finns det inget recept. Jag brukar bara ta det jag har hemma och improvisera lite. Men basen är i alla fall den samma som alla andra lasagne recept.

Våga improvisera är mitt tips, smaken är som baken ibland så det blir oftast bäst när man testar sig fram. Lycka till! ^^

6 feb 10 045

Okänd frukt

Här om dagen så fick jag smaka på en sorts frukt som jag aldrig förr sett. Jag har ingen aning om vad den heter men det smakade lite som den kinesiska frukten Longan, 龙眼. Någon som vet vad frukten heter?

6 feb 10 002

Så här ser den ut inuti.6 feb 10 010

Semla, Fastlagsbulle

Det är även snart dags för fettisdagen, 16 februari, så jag passar på att testa lite baka egna semlor. Jag har försökt att baka semlor en gång tidigare men den gången blev de inte alls lyckade, så idag gjorde jag ett nytt försök. Jag följde ett annat enklare recept denna här gång. Receptet hittar ni här, helt perfekt i smaken blev de, ett recept jag kommer att spara. ^^

 

Klassiska semlor

6 feb 10 071

Semla med skogsbärsmarmelad.6 feb 10 078

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg (då den serveras i ett fat med mjölk), är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning. Ordet semla var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland heter bakelsen fastlagsbulle. En semla är på finlandssvenska, i närmare anslutning till ordets ursprungliga betydelse, vad man i Sverige kallar småfranska eller fralla.

 

Kinesisk Nyårskaka, 年糕

Det är snart dags för det kinesiska nyåret, som i år infaller den 14 februari, så jag började lite smått idag med att baka kinesisk nyårskaka. Den kinesiska nyårskakan, 年糕 (Nián gāo), kan ätas året runt men är traditionellt mest populär till nyår. Kakan anses bringa lycka till det nya året, därifrån dess namn "nian gao" som bokstavligen betyder "högre år". Det kinesiska tecknet 粘 (nián) som betyder "klibbigt" låter precis som ordet 年, som betyder "år" och ordet 糕 (gāo) som betyder "kaka" låter identiskt med ordet 高, som betyder "högt". Namnet på kakan har alltså en symbolisk mening som betyder (på ett ungefär) att man ska förbättras för varje kommande år (年年高升 niánnián gāoshēng).

6 feb 10 080

Två nyårskakor dekorerade med Red Dates.

6 feb 10 022