söndag 31 januari 2010

Chokladmuffins

Det blev en omgång chokladmuffins idag också. Mjuka och fluffiga som muffins ska vara.^^


Före

Efter

Futomaki

Det blev en mini-släktträff idag med sushi som aktivitet. Lika gott och trevligt som vanligt. ^^

Så här går det till när man gör futomaki (för Er som inte redan vet).



Resultatet: futomaki med lax, gurka och omelett

Maki med lax, krabbstick, gurka, avokado, omelett och sesamfrön

På skärbrädan: Maki med avokado, lax, omelett och krabbstick

Makipyramid :D

Wasabi

Wasabi är en japansk (grön-)pepparrot som används som ingrediens och krydda i japansk mat, bland annat sushi, sashimi, och soba. Dess speciella smak används också till att smaksätta glass och godis.

Wasabi är dyrt eftersom det finns en liten tillgång och stor efterfrågan, samt att den är svår att transportera färsk. I många fall används en ersättare bestående av färgad pepparrot. Denna variant är vanligt förekommande i Sverige och på svenska restauranger och benämns ibland felaktigt som äkta wasabi.

Nyttiga Äppelmuffins m. Keso

Jag bakade nyttiga äppelmuffins till brunch idag, hittade ett recept på äppelmuffins med cottage cheese (keso) som jag använde som grund sen improviserade jag lite. Resultatet blev väldigt bra. Inte fullt så saftiga som vanliga muffins men det berodde på att dessa muffinsen inte innehåller lika mycket fett. Matigt, nyttigt och dessutom gott, inte lätt att få ihop den kombinationen. ^^

Före ugnsbesöket...
Efter
Äppelmuffins med Cottage Cheese
ca 12 st

Ingredienser:
2 st ägg
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör (smält)
1 1/2 dl mjölk
1 tsk kardemumma (malen)
1/2 krm salt
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hasselnötter
1/2 dl mandel
1 msk linfrön (krossade)
125 g cottage cheese (keso)
2 st äpplen
1 msk farinsocker (går bra med vanligt)
1 tsk kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Blanda med farinsocker och kanel.
3. Hacka nötterna.
4. Vispa ägg + socker poröst.
6. Tillsätt mjölken och smöret, vispa!
7. Blanda bakpulver, kardemumma, salt och vetemjöl och vänd i försiktigt.
8. Tillsätt cottage cheese, äpple, linfrön och nötter.
9. Klicka ut smeten i en muffinsplåt eller muffinsformar och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Låt svalna och servera! ^^

torsdag 28 januari 2010

Kladdkaksmuffins

Idag bakade jag kladdkaksmuffins ur A Piece of Cake. Kladdiga skulle de bli men jag hade nog de i ugnen för länge så de blev inte särskilt kladdiga, får göra ett nytt försök nästa gång. Garnerade med grädde och strössel.


Kladdkaksmuffins
ca 16 muffins

Ingredienser

2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0,5 dl olja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad (gärna med 70 % kakaohalt)

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Smält smöret, häll i olja och sirap, blanda det med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Smält chokladen och blanda ner den i smeten.
5. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet.
6. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen 12-15 minuter.
Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut ur ugnen. Låt svalna och servera med lite vispad grädde och färska bär.

måndag 25 januari 2010

Risnudlar m. Biff

Det blev förenklad vietnamesisk mat till middag idag, närmare bestämt vermicelli (risnudlar) med biff, sallad, rostade jordnötter serverat med nước chấm (vietnamesisk vinegrettsås). Väldigt enkelt, snabbt, nyttigt och gott.^^

Risnudlar med biff
Vietnamesisk risnudlar med biff (förenklad)
1 stor portion

Du behöver:
200 g nötbiff
1 vitlöksklyfta
2 bitar risnudlar (vermicelli)
sallad
rostade jordnötter
nước chấm

Nước chấm:
1 del lime-/citronsaft
1 del fisksås (nước mắm)
1 del socker
2 delar vatten
(hackad vitlök)

Gör så här:
1. Tillaga risnudlarna genom att koka de i vatten+ salt i några minuter.
2. Strimla biffen och stek i olja med hackad vitlök.
3. Strimla salladen och blanda vinegrettsåsen.

Servera allt i en djup skål, blanda och avnjut! ^^

söndag 24 januari 2010

Äpple- & Kanlemuffins m. Crumble

Jag satte ihop ett nytt (i min kokbok) muffins recept idag bestående av äpple, kanel och crumble (smuldeg). Muffinsen blev en blandning av smulpaj och muffins i ett, väldigt gott och det funkar med de flesta frukt- och bär sorter. Till våren kommer jag nog att testa med rabarber. Servera med vaniljsås för mer "pajkänsla". ^^

Före

Före

Efter

Inuti
Äpple- & Kanelmuffins med Crumble
ca. 16 st mellanstora

Muffins:
125 g smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
0.75 dl farinsocker (eller strösocker)
2 st ägg
1.5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0.5 krm salt
4,5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
0,5 dl grädde (eller mjölk)

Fyllning:
2 st äpplen
1 tsk kanel
1 msk socker
eller
3 dl färska eller tinade bär

Crumble:
75 g smör (kallt)
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop smuldegen och låt den vila i kylen under tiden du blandar muffinssmeten.
3. Rör det rumstempererade smöret och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
4. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
5. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet.
6. Tillsätt slutligen vetemjölet, mjölken och grädden och rör till en jämn smet. Tänk på att inte röra längre än att smeten är blandad, annars kan man ha sönder äggtrådarna. Använder du elvisp, kör på lägsta- eller medelhastighet.
7. Häll smeten i muffins formar så de fylls till ungefär hälften.
8. Skala äpplena och skär i klyftor, blanda med kanel och socker.
9. Stick ner äppelbitarna i smeten.
10. Strö smuldegen över muffinsen.
11. Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills de blivit gyllenbruna.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Mums ^^

lördag 23 januari 2010

Torkad Kinesisk Korv, 腊肠

Idag wokade jag ihop min middag bestående av selleri, vårlök, tomat och torkad kinesisk korv som mamma själv har gjort. Kinesisk mat är hur lätt som helst, ta de grönsaker du vill ha i, woka ihop och tillsätt lite ostronsås, salt och fisksås. Servera med ris. ^^

fredag 22 januari 2010

Tårta

Idag gjorde jag en födelsedagstårta till min bror som fyller 25 idag. Grattis grattis!
Jag gjorde en prinsesstårta med mandeltäcke istället för marsipan. Väldigt gott men lite mer jobb än vanligt.

Före

Efter

Fylld med hallon- och skogsmarmelad (hade ingen sylt hemma), vaniljkräm och grädde.

Wonton, 云吞

Idag blev det wonton med risnudlar till middag. Väldigt gott men tar lite tid att förbereda, dock värt besväret. Hemligheten i en bra wontonsoppa ligger i soppan och fyllningen. ^^

Fylld med fläskkött, räkor, vattenkastanj och kinesisk svamp.

Ett exempel på hur man gör en wonton: 1. Lägg lite av fyllningen i mitten av wontonskalet. 2. Klistra med ägg på två sidor och vik ihop till en triangel. 3. Ta de två långa ändarna och klistra ihop. (se bild 3)



så här blir resultatet.

tisdag 19 januari 2010

Ångkokta Bullar

Idag blev det en omgång ångkokta bullar, en med fyllning (Baozi, 包子) och en utan (Mantou, 馒头). Alltid lika gott och uppskattat, perfekt till lata dagar och som mellanmål. ^^

Mantou

Baozi även kallad Daibao...

...fylld med fläskfilé, morötter, lök och kinesisk svamp.

Jäsning
Mantou

Recept:
(ger 50-60bullar, dubbelt så många om Du gör Baozi)
1 liter mjölk
2 st jäst
2 msk salt
4 dl socker
3 ägg
1 dl olja (neutral)
lite mer än 2 kg vetemjöl

Gör så här:
1. Värm mjölk, salt och socker 37 grader fingervarmt.
2. Lös upp jästen i vätskan och tillsätt olja och ägg.
3. Blanda in det mesta av mjölet och jobba ihop degen, knåda minst 5 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
4. Dela degen i 6 bitar och forma till en lång rektangulär längd. skär ca 2 cm tjocka bitar och lägg dem i bullformar stående.
Om Du vill göra Baozi så dela degen i små bitar, kavla ut och fyll med valfri fyllning.
5. Låt jäsa i ytterligare 20 min under bakduk. Koka under tiden upp vatten i en stor kastrull som du ska ångkoka bullarna i.
6. Ångkok bullarna i 10 min, först på maxvärme tills vattnet kokat upp, sänk sedan värmen ett steg. Ta ut bullarna och låt svalna på galler eller servera de direkt när de är varma.

Mmm...^^

måndag 18 januari 2010

Pannbiff m. Rotmos

Ikväll blev det pannbiff med rotmos, brunsås och lingon till middag, en lätt klassiker som alltid är lika god.^^

söndag 17 januari 2010

Nötkolapaj

Det blev en omgång paj idag, men ännu en misslyckad. Testade att göra nötkolapaj som jag förväntade mig skulle bli riktigt god men den blev inte alls bra. Tydligen gjorde jag ett riktigt stort fel. Jag blev lite nervös för att pajen blev så brun redan efter halva tiden i ugnen så jag täckte pajen med aluminiumfolie för att den inte skulle brännas. Tydligen så får man inte göra så för då kan inte vätskan avdunsta vilket leder till att pajen blir vattnig. Jag försökte rätta till det genom att sätta in den i ugnen igen men det hjälpte inte. Vill ni göra en nötkolapaj så gör inte om samma misstag som jag gjorde, receptet hittar ni här. ^^


Grillad Kyckling m. Rotmos

Kvällens middag bestod av grillad kycklingklubba med hemlagad rotmos och brunsås. Jag älskar potatis/rotmos och kyckling, men kombinationen av de båda blev inte alls så bra som önskat. Brunsåsen jag hade till gjorde inte smaken bättre heller utan förvärrade nästan situationen Mätt blev jag i alla fall men fler gånger av denna kombination kommer det inte att bli. Nya försök imorgon.^^


Pizza

Det blev pizza till lunch idag, så himla gott det är med "svensk" pizza. Kebab pizza (gyroskött) blev det för min del, en klar favorit, och kyckling pizza med curry och banan till min bror. Personligen tycker jag att kyckling-curry pizzan blir mycket godare med ananas och jordnötter till.^^

Kebab pizza med tzatzikisås från Lamare
Kyckling pizza med curry och banan

Matpaj

Igår blev det middag med tjejerna hos L efter tentan. Vi lagade matpaj ihop, en med skinka + broccoli och en med räkor + spenat. Riktigt gott blev det och det var verkligen superenkelt. Igår var faktiskt första gången jag "lagade" (tittade mest på) matpaj av denna varianten så jag lärde mig faktiskt väldigt mycket. Nu kommer det bli mycket pajbakande framöver här hemma. ^^

Spenatpaj med räkor

Broccoli- och skinkpaj

Till efterrätt blev det marängswiss (utan chokladsås för min del), mums! :D

söndag 10 januari 2010

Tonfisksås m. Pasta

Ikväll blev det burkmat, orkade inte planera vad jag skulle laga för middag idag så tog det som vi hade hemma. Det blev tonfisk- och tomatsås med spagetti. Hittade ett recept härifrån som jag halvt följde. Resultatet blev helt ok, ätbart men tonfisk med currysås är så mycket godare. ^^

lördag 9 januari 2010

Köttfärspaj

Det blev köttfärspaj till middag ikväll. Andra gången jag gör matpaj och den här gången gick det mycket bättre än förra. Jag gjorde pajdegen enligt receptet och sen så gjorde jag min egen köttfärssås, avslutade med ett lager creme fraiche ovanpå eftersom jag inte hade någon ost hemma. Pajen blev supergod. Jag kommer definitivt göra detta fler gånger. ^^

Vaniljbullar

Jag gjorde vaniljbullar för första gången idag och resultatet blev väldigt bra. Kul var det också, länge sen jag bakade. ^^

Så här blev de:

Massor med vaniljkräm inuti . ^^
Receptet jag följde hittar ni här.

onsdag 6 januari 2010

Vietnamesisk mat

Sista lunchen i Shanghai tillbringades på en nyöppnad vietnamesiskt restaurang. Ett litet och mysigt ställe som var väldigt fräscht inrett med supergod traditionell vietnamesisk mat.

Förrätt: Vietnamesiska vårrullar och fiskbulle.
Vermicelli med grillad fläskkött.

Pho med oxkött, oxköttbullar och färska risnudlar.

Vietnamesiskt kaffe, har en beskare eftersmak och serveras med kondenserad mjölk

Sushi

Sista kvällen i Shanghai blev det mycket sushi, vi hade bestämt oss för att äta på ett ställe men när vi väl kom dit så hade de stängt så vi fick gå vidare och hoppade till slut in i en närliggande sushi restaurang. Sushiriset var inte alls bra på det stället så efter några bitar bestämde vi oss för att gå vidare till Haiku by Hatsune.

På förmiddagen så var vi in om den japanska bagerikedjan ichido och köpte deras kändaste bakelse. En wienerbrödbakelse med vaniljkräm, inget speciellt alls men tydligen är danskt wienerbröd väldigt populärt.


Mixtallrik (kockens val)

Californiaroll (fattades advokado)

Laxnigiri