söndag 29 november 2009

Pepparkaksmandlar

Det blev lite jul snacks idag med. Jag gjorde lite kanderade mandlar med smak av pepparkaka. Perfekt till en kopp varm glögg eller varför inte ett glas mjölk. Riktigt gott. ^^

Pepparkaksmandlar

Ingredienser:
1 dl socker
1 tsk pepparkakskrydda
200 g sötmandel

Gör så här:
1. Värm strösockret och pepparkakskryddan i en stekpanna eller kastrull på svag värme till den smälter.
2. Blanda ner mandeln och rör om.
3. Häll upp på ett bakplåtspapper och bryt isär mandlarna när det kallnat.
(Det lättaste sättet att rengöra stekpannan/kastrullen är att kokar upp vatten i den så löser sig sockret som fastnat. )

Scones

Det blev nygräddade scones till lunch idag, snabbt, lätt och supergott. Serverade med smör och apelsinmarmelad. Mums ^^

Seafood Congee, 粥

Imorse blev de seafood congee till frukost, precis som de flesta söndagsfrukostarna här hemma. Congee (porridge) är en sorts risgröt som äts i flera delar av Asien. I Kina äts den främst som frukost eller kvällsmål. När någon är sjuk (vilket jag blivit) så har man oftast dålig aptit, congee är oftast då det första alla kineser tänker på att servera. En näringsrik congee ska bidra till att öka aptiten och samtidigt ge välbehövliga näringsämnen. Congee är både lättätet, lättsmält och vätskerikt. Det sägs även att congee ska vara lindrande mot kräkningar och diarée, gröten ska nämligen hälpa till att hålla maten nere och samtidigt fylla på med vätska i kroppen. Congee är även ett bra alternativ för de som är gluten allergiska.

Man kan tillaga gröten på två olika sätt, antingen i en kastrull eller i riskokaren. Gröten brukar delas in i två olika kategorier: traditionell congee och "färgad" congee. Den traditionella är kokt på bara ris (alltså helt vit gröt) och den "färgade" lägger man i olika ingredienser i den vanliga gröten (som vi gjort här).

Här är en seafood congee bestående av vitt ris, pilgrimsmusslor, räkor och vårlök, kokt på räkfond. Mums! ^^

Lisas Chokladkola

Igårkväll blev det lite julstädning och kokning av chokladkolor, en favorit bland många av mina nära och kära.
Lisas chokladkola är en mjukseg, saftig kola med mycket chokladsmak, nästan beroendeframkallande. Mmm... snart vattnas det i munnen...^^

lördag 28 november 2009

Ginger Milk Pudding, 汁撞奶

Mamma har lärt sig att göra ginger milk pudding, en berömd dessert i södra Kina. Precis som de flesta kinesiska rätter så har även denna ginger milk pudding en medicinsk verkan. Det sägs nämligen att denna pudding ska lindra menstruella kramper och illamående. Vid tillagningen utnyttjar man den enzymatiska reaktionen. Enzymet i ingefäran katalyserar nämligen mjölken så att den koagulera. Koncistensen påminner väldigt mycket om tofu fa, väldigt len. Desserten kan både serveras varm eller kall. Om Ni vill testa så finns det en väldigt bra beskrivning på hur man gör här. ^^

Bananpaj! :D

Älskar Du friterad banan så kommer Du att älska denna paj. Den är mindre flottig och krispig men lika god. ^^
Gör en pajdeg, slå in den skalade bananen med degen och grädda mitt i ugnen på 250 grader tills den blivit gyllenbrun. Servera med glass eller en klick kesella som jag gjort här. Mumsfillibaba!

onsdag 25 november 2009

Mjuk Pepparkaka

På söndag är det första advent så därför passade jag även på att baka en mjuk pepparkaka. Receptet jag följde hittar ni här. (Byt ut filmjöljen i receptet mot gräddfil så blir kakan ännu saftigare.) Jag undrar om det inte var första gången jag smakade på mjuk pepparkaka annars så måste det har varit väldigt länge sen som jag smakade på en sist. Smaken var väldigt god, smakar som pepparkaka fast i sockerkasform (mjuk form) dock var den väldigt mäktig så jag nöjde mig med en liten bit. Ett bra bakalternativ om man ska dela med många fast jag föredrar nog de vanliga, knapriga pepparkakorna. ^^

Pudrade Citronrutor

Igår satte jag igång ugnen för att testa på lite nya recept. Jag började med att göra pudrade citronrutor, ett recept som jag hittat här. Det var inte särskilt svår och resultatet blev rätt bra. De smakar som Solero (en GB glass) som min bror uttrycker det, en liten speciell kaka som har en spröd kakbotten med en puddingaktig citronkräm ovanpå. Med en frisk smak av citron passar den väldigt bra som en liten energikick på eftermiddagen. Såhär såg de ut:

lördag 21 november 2009

Cupcake, Cupcake & Cupcake

Idag har jag bakat en massa cupcakes :D, andra gånger jag testar på att göra dessa små söta bakverk och jag tror jag blivit kär i dem. Det är så himla kul att baka dessa eftersom de bli så fina.
Jag gjorde 3 muffins varianter: en citronmuffins, en choklad och en choklad med bitar av 70% choklad med halloncrisp. Vilken som är godast får våra gäster avgöra imorgon. Vi (min chef) ska nämligen ha invigning av den nya salongen imorgon, ska bli så kul hoppas gästerna gillar mina cupcakes. ^^

Chokladcupcake 1

Citroncupcake (programmet envisas med att vända på min bild -.-)

Chokladcupcake 2

Totalt 65 cupcakes :D

tisdag 17 november 2009

Vietnamesisk Crêpe (Banh Xeo)

Ikväll blev det vietnamesiska crêpes, banh xeo, till middag. Banh xeo består av rismjöls pannkaka smaksatt med curry och kokosmjölk och en fyllning med groddar (av mungbönor) och något slag av kött, oftast köttfärs. Man (vi) äter banh xeo med vinägersås och sallad. Mums, nyttigt och fettsnålt som all annan vietnamesisk mat. ^^

(Recept kan fås vid förfrågan)

Så här gör man:
1. Fördela lite deg i stekpannan, fyll hälften av pannkakan med fyllning.
2. Vik ihop, stek på båda sidorna tills den fått färg. Klart!




lördag 14 november 2009

Cupcakes

Idag har jag gjort mina allra första cupcakes. Det blev inte helt fel faktiskt, lite för sött för min smak men väldigt goda ändå. Hade ingen citron hemma så gjorde med apelsinsmak istället, (kanske därför det blev lite för sött) nästa gång ska jag testa med citron. ^^


Om Ni vill testa att göra dessa små söta bakverk så hittar ni receptet här, satsen ger ca 18 st mellanstora cupcakes.

onsdag 11 november 2009

Kyckling & Bacon

Imorse kl 05. 20 gick tåget från Stockholm central hem till Malmö men eftersom jag skulle till skolan kl 12 så hoppade jag av i Lund istället. Tog mig en tidigt lunch på Espresso House. Det blev min favorit, Kyckling & Bacon macka med en varm chai latte, det satt riktigt bra i magen. ^^

Älskar deras söta senap. Mmm =9

Kall Öl

Om Ni, liksom vi, också skulle råka ut för ett hotellrum utan kylskåp så har jag ett genialiskt tips ( Saras idé). Lös det på detta viset...fyll handfatet eller badkaret med en massa is och kallt vatten. Ölen blir garanterat is kall. :D

Grillade Lammracks

Till middag för, min del, blev det grillade lammracks på tomatsås med klyftpotatis, grillad majs och grönsaker. Denna riktigt goda middag åt vi på Patrick's Bar och Kök på Götgatan, på Söder.
Verkligen ingen besvikelse. Mums! ^^

Ben & Jerry's

Igår tog jag och M 05.15 tåget upp till Sveriges huvudstad, Stockholm, för att senare på kvällen se P!nk's konsert. Innan konserten han vi med en runda nere i Gamla stan, där vi bland annat tog oss en glass i Ben & Jerry's glass café.

De har egen tillverkning av glassrån som är fantastiskt goda.

Jag tog mig en kula Strawberry Cheesecake och en kula Jamaican Me Crazy som består av ananas sorbet med passionfrukt. Båda två var underbart goda. ^^

söndag 8 november 2009

Skördefest

Man kan nästan tro att vi har skördefest i vårt kök. Det ser för tillfället ut såhär:
En massa advokado, sharon frukt, äpplen (från trädgården) och...
... en massa tomater.
Förr kunde jag inte äta tomater, tyckte det var riktigt vidrigt men nu för tiden efter att har fått höra från en viss person (och min mamma) att tomat är bra för huden så tycker jag faktiskt att det är rätt gott, konstigt nog hehe. Första gången jag lärde mig att äta tomat var hos en kompis på högstadiet. Hon hade skivad tomat på sin skinkmacka, som hon sedan kryddade med svartpeppar och salt. Det såg riktigt gott ut så jag ville så klart också smaka, och det visade sig vara riktigt gott. ^^

Cannelloni

Igår var jag på tacksittning (igen) och då bjöds det på cannelloni (?), gratinerade, fyllda pastarullar med kyckling och soltorkade tomater. Till det, en sallad av roccola och tomat, riktigt gott var det i alla fall.^^


tisdag 3 november 2009

Dessert soppa

Ikväll blev det efterrätt efter middagen, söt dessert soppa med sötpotatis, white fungus och red dates (vet ej vad de två sistnämnda ingredienserna heter på svenska). Denna söta dessert soppa är en av de mer näringsrika kinesiska desserter. En av huvudingredienserna är the white fungus som tros ska ge en positiv inverkan på lungorna.

Detta är en väldigt god dessert som smakar som fruktsoppa fast med massa gott att tugga på. Om Ni skulle vilja testa att laga detta så hittar ni receptet här, lite bökigt blir det dock om man inte har alla ingredienser hemma. Ingredienserna kan man få tag på i asiataffärer. Om man inte hittar det som behövs så kan man alltid byta ut och skippa något som vi gjort här, bytt ut papaya mot sötpotatis. Fortfarande väldigt gott ^^


Panerad Spätta

Dagens lunchtid tillbringade jag med min söta barndomskompis på Malmö högskola. Vi åt på skolans restaurang (tror jag) där de serverade panerad spätta med potatis och sås till lunch. Väldigt gott och mättande, påminde om skolmaten (som ni kanske redan vet så gillade skolmaten). Alltid gott med fisk speciellt panerad fisk, förutom fiskpinnar.^^

söndag 1 november 2009

Aphjärna

Har Ni haft en trevlig halloween?
Jag hade en underbar kväll igår med en massa vampyrer, spöken, döda, varulvar...och aphjärnor. En shot med lite karamellsmak och sötma, riktigt gott.

Aphjärna
(Jag) The grudge