söndag 31 maj 2009

Rabarberdricka


Förresten så gjorde jag rabarberdricka/saft igår. Det var förvånandsvärt enkelt och gott. En riktig god och svalkande dricka, perfekt till varma sommardaga som idag. Receptet hittade jag här och jag rekommenderar det varm till alla er som har massor med rabarber i trädgården precis som jag. ^^

Stekta Nudlar

Det blev stekta äggnudlar med oxkött och thaiwok- grönsaker till middag idag. Det blev supergott, första gången jag stekte nudlar hemma fast efter 5 års träning så kunde jag knappast misslyckas. ^^

Mmm...jag älskar nudlar.^^

Örtbröd

Nu är det bara 3 dagar kvar tills min lillebror tar studenten så idag har jag bakat bröd som vi ska ha till festen. Det blev ett örtbröd som jag själv har svängt ihop, fri från mjölk och ägg (eftersom mina små kusiner inte tål dessa ingredienser). Jag gjorde även en rabarberkaka men glömde fota den så jag får lägga upp en bild senare. Receptet på rabarberkakan hittar ni här. Väldigt god med vaniljsås.^^

(På något konstigt vis envisas programmet med att vända på min bild, och jag vet inte hur man vänder tillbaka den, så ni får sitta med huvudet på sned (höger) och titta på bilden. ;) )

lördag 30 maj 2009

Grillning

Ikväll blev det grillad ryggbiff med bakpotatis till middag. Med den godaste bearnaisesåsen och en kall öl blev det himelskt gott. ^^

Godaste bearnaisesåsen.
Självfallet avslutades måltiden med grillad marshmallows. =)
Jag rekommenderar detta märket, ger marshmallowsen en riktig fin och krispig yta. Mums!

Lou Poh Beng (wife cake)

Idag provade min mamma på att göra en kinesisk kaka som kallas Lou poh beng ( hustrukaka på svenska). Det är en smördegsliknande kaka med en bönkräms fyllning. Väldigt goda. ^^

Så här såg de ut innan de sattes in i ugnen.


Så här ser de ut färdiga. En hemma variant av Lou poh beng.

fredag 29 maj 2009

Amerikanska pannkaksrullar

Ikväll blev det amerikanska pannkakor till middag. Visste inte vad jag skulle laga för mat så det blev efterrättsmat istället. Jag ville testa på att göra amerikankska pannkakor men min stekpanna är så stor så det gick inte att vända pannkakorna, därför gjorde jag på mitt eget lilla vis å rullade ihop de. Lika gott smakade de ändå.

Jag serverade med en klick kesella, lite bär och lönnsirap, men de är lika goda utan tillbehör. ^^

torsdag 28 maj 2009

Pasta med kyckling och spenatsås, Chicken nuggets med ris

Ikväll blev det två olika rätter till middag att välja mellan. Pasta med kyckling och spenatsås eller chicken nuggets med ris (hade varit gott med sweet chili sås men den var tyvärr slut hemma).

Receptet på chicken nuggets hittar ni här. De smakade absolut inte som riktiga chicken nuggets men var helt ok att äta ändå, smakade precis som vad det är (stekt kycklingfilé med sesamfrön).

Pastan med kyckling och spenatsåsen var väldigt god. Liknande recept finns här. Jag bytte ut laxen mot kyckling och så fuskade jag med att köpa en färdig fryst gräddstuvad spenat. Så det var bara till att tillaga kycklingen och värma spenatsåsen. Perfekt för den lata.^^

onsdag 27 maj 2009

Planka

Ikväll blev det middag med Joni på Azalee (Möllan). Vi käkade planksteken som en gång i tiden va riktig god men de senaste gångerna har vi blivit besvikna så detta blev sista gången. I alla fall så såg det gott ut inget jämfört med T-bone men ändå ätbart. ^^

Vitlöksbröd för 25:-

Planka med 200g ryggbiff och duchesspotatis för 115:-.

Till efterrätt blev det lite vattenmelon och mango hemma hos Joni. Mums!

tisdag 26 maj 2009

Kebabpizza

Ikväll var jag för lat för att laga mat så det blev pizza till middag. Vi beställde en kebabpizza i familjestorlek. Snacka om att vi blev mätta haha, det blir nog en sväng ner till gymmet sen.^^

Jämför storleken med pizza slicern som är i normal storlek.

söndag 24 maj 2009

Rosa snöboll med jordnötsfyllning (loh mai chi)

Imorse när jag vaknade stod dessa små söt snöbollar på bordet. Mamma har för ovanlighetens skull färgat dessa snöbollar rosa med röbetssaft. Men lika goda var de som vanligt. Fyllda med jordnöt och socker balndning. Mums!^^

Om ni skulle vilja testa att göra dessa söta små snöbollar finns receptet här.

lördag 23 maj 2009

Egg tarts i repris

Idag blev det ännu en dubbel sats Egg tarts, godare än förra gången men det är 3:dje gången som gäller. ^^


Mums!

fredag 22 maj 2009

Kikärtsbiffar med tomatsås

Ikväll blev det ännu en gång kikärtsbiffar till middag men denna gång med tomatsås. Receptet hittar ni här. Dessa biffar påminner väldigt mycket om falafel men har en lite svagare smak. Nästa gång kommer jag nog att göra riktig falafel, så sjukt sugen på det.

Jag hade ingen koriander hemma så gjorde en tomatsås med timjan, basilika och chili istället. Det blev riktigt gott, riktigt goda biffar och väldigt mättande. ^^

torsdag 21 maj 2009

Frasig Rabarberpaj

Imorse testade jag på att baka en glutenfri rabarberpaj. Jag har inte hunnit smaka den än eftersom den precis kommit ut från ugnen men det ska bli spännande att se hur den smakar. Receptet hittade jag här. ^^

Nu är en bit av kakan i min mage. Tyckte att den smakade bra, lite speciell men ingen favorit. Kul att den va frasig på ytan men kakan va annars väldig mjuk och luftig. Kändes knappt att man ätit en sån stor bit :P.

Mycket godare kall, med en klick vispgrädde eller vaniljvisp är den underbar ^^

onsdag 20 maj 2009

Tonfiskbiffar

Imorse efter träningen testade jag på att laga tonfiskbiffar. Det blev helt ok, ätbart men inget för en livsnjutare. Jag kommer dock att laga det fler gånger eftersom det både är nyttigt och lättlagat. ^^

Så här såg de ut.

Tonfiskbiffar

2 biffar

ingredienser:

1 burk tonfisk i vatten

1 ägg

salt, peppar

om man vill:

lite hackad lök

hackad gräslök

vitlök

eller någon stark krydda t ex cayennepeppar.

ev. lite ströbröd lr liknande. Jag använde sojamjöl.

Gör så här:

1. Tryck ut så mycket vatten som möjligt från tonfisken.

2. Blanda ägg och tonfisk, tillsätt smaksättning efter tycke och smak.

3. Forma till 2 biffar och stek på teflonpanna.

Servera med ris, pasta eller sallad.

Kalas i Svalöv

I helgen var det kalas i Svalöv. Det var mina två små kusiner som nu blivit stora flickor. Det bjöds på grillad mat och givetvis även tårta. Eftersom dessa tjejer är allergiska mot både ägg och mjölk blev det en vegantårta som snälla Fanny hade bakat. Den var i alla fall super mumsig. ^^


Chokladtårta med hallon mousse i.

Födelsedags barnen Ida och Ellen.

lördag 16 maj 2009

Havre & Nougatrutor

Igår gjorde jag dessa små underverk. Snacka om goda, detta måste ni testa!

Havre & Nougatrutor

Ingredienser:

200 g smör (smält)

5 dl havregryn

2 dl ljus sirap

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 krm salt

ca 125 g nougat

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser väl.

2. Bred ut i en långpanna eller i två brödformar.

3. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ungefär 20- 30 min. Kakan ska ha fått fin färg och höjt sig i mitten.

4. Låt svalna lite innan du hyvlar nougaten över kakan. Om du vill så kan du bre ut nougaten när den börjat smälta.

5. Låt kakan kallna tills nougaten stelnat. Skär upp i små bitar.

Nu har du en kanongod godiskaka. ^^

Kladdmuffins med chokladtopping

Ikväll blir det slagerkväll hos Alda och då bjuds det bland annat på dessa fantastiskt goda kladdmuffins. Hoppas de gör succé. ^^



Kladdmuffins med chokladtopping
ca 15st

Ingredisenser:
2 ägg
2,7 dl socker
4 msk kakao
100 g smör (smält)
1,7 dl vetemjöl
0,5 msk vanlijsocker
1 krm salt

Toppingen:
50 g (0,5 dl) grädde
50 g mörk blockchoklad (hackad)
1 msk O'boypulver
15 g smör

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Vispa ägg och socker fluffigt.
3. Smält smöret och rör ner vaniljsocker, salt samt kakao till en slät smet.
4. Blanda i smörblandningen i äggvispet, vänd sedan ner mjölet försiktigt.
5. Fördela i 15 muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 13-18 min. Låt svalan på galler.
6. Toppingen: koka upp grädden och rör ner övriga ingredienser till en slät smet.
7. Fördela toppingen över de avsvalnade muffinsarna. Dekorera om du vill.

Malaysiska "Minipiroger"

Idag när jag kom hem från jobbet hade mamma och moster gjort Malaysiska "minipiroger", vet inte riktigt vad de heter men de liknar små piroger så vi kallar dem för det. De var fyllda med köttfärs kryddat med curry och färsk koriander. Super goda. ^^

Den första satsen satte dem in i ugnen då såg de ut så här, smakade precis som en vanlig hemlagad pirog.

Den andra satsen fritterade dem vilket blev mycket godare eftersom degen blir mycket krispigare.
Till sist så testade de att frittera den första satsen som varit inne i ugnen. Det blev kanon helt perfekta. ^^

fredag 15 maj 2009

Bondomelett med Lasagnette och Mozzarella

Ikväll blev det Bondomelett med lasagnette och mozzarella till middag. Jag hade dock ingen lasagnette hemma så jag tog vanlig pasta istället, det gick lika bra. Receptet hittar ni här.

Så här såg min ut. ^^

torsdag 14 maj 2009

Tonfisk med currysås

Ikväll blev det ännu en maträtt från skolmatsedeln, nämligen tonfisk med currysås. Det va inte första gången jag lagade denna enkla och lättlagade rätt och det blev lika gott som vanligt. Smakar precis som skolans men godare, såklart ;).

Jag serverade det med ris och gurka men det funkar säkert lika bra med pasta.


Tonfisk med currysås
4 port

Ingredienser:
240 g (2 burkar) tonfisk i vatten (bitar)

5 msk margarin

2 msk vetemjöl

3,5-4 dl mjölk, beroende på hur tjock man vill ha såsen.

1 grönsaksbuljongtärning

Curry, peppar, ev. salt

Gör så här:
1. Smält margarinet och vispa ner mjölet. Späd med mjölken, smula ner buljongtärningen och låt koka upp.
2. Smaksätt med curry och peppar.
3. Lägg i tonfisken men var försiktig vid omrörningen så att den inte går sönder.
4. Salt om det behövs, låt bli varmt och servera.


För den som vill minska på fettinehållet kan man strunta i margarin+ mjöl redningen och istället reda med potatismjöl. Jag testade, idag, med Milda culinesse lätt. Såsen blev lite rinnigare än med vanligt margarin så jag tillsatte lite potatismjöl+ kallt vatten.

Tänk på att köpa tonfisk i bit till denna maträtt. Icas och coops funkar väldigt bra men undvik Euroshops, som är finfördelad.

Mackrills macka

Dagens lunch, som många andra dagar, blev en gov macka och ett Wasa knäcke med mackrill i tomatsås. Serverades med lite gurka och ett glas vatten + 1msk äpplecider vinäger. ^^

onsdag 13 maj 2009

Marinerad kyckling

Marinerad kyckling

Ingredienser:
100 g färsk kycklingfilé
4 hela små lökar
50 g champinjoner
salt, vitpeppar, dragon, citron
200 g krossade tomater (½ burk)

Marinad:
3 msk olivolja
1 msk soja
1 msk tomatketchup
½ msk citronsaft
1 kryddmått svartpeppar
1 kryddmått timjan

Gör så här:
Klipp filén till små bitar. Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg i kycklingbitarna och låt dem stå kallt i 30 minuter. Tag kycklingbitarna ur marinaden och stek dem i teflonpanna tills de är möra. Pensla köttet med marinaden under stekningen. Skala löken och stek den sedan under lock tills den är helt mjuk. Salta. Skiva champinjonerna och stek dem med vatten i teflonpanna. Salta, peppra och droppa lite citron över svampen. Värm tomaterna och krydda dem med lite dragon, salt och peppar. Servera gärna med potatis.

Näringsinnehåll:
Kcal: 463
Fett: 33,9
Protein: 24,5
Kolhydrater: 17,8

Kalaskyckling

Kalaskyckling

Ingredienser:
100 g djupfryst, tinad kycklingfilé
paprikapulver, salt, svartpeppar
1 dl vitt vin
1 msk soja
1 gul lök
1 röd paprika

Gör så här:
Dela filéerna i mindre bitar och bryn dem i teflonpanna med lite vatten. Krydda med paprikapulvret. Salta och krydda med lite svartpeppar. Finhacka löken och strimla paprikan. Strö över löken och paprikan. Låt allt eftersteka med vin och soja tills filéerna är möra (cirka 20-30 min).

Näringsinnehåll:
Kcal: 252
Fett: 4
Protein: 21,5
Kolhydrater: 14,4

Kycklinggryta

Kycklinggryta

Ingredienser:
100 g djupfryst tinad kyckling (utan skinn)
½ pressad citron
300 g morötter
1 gul lök
1 liten purjolök
200 g krossade tomater (½ burk)
2 dl hönsbuljong

Gör så här:
Skölj och torka kycklingbitarna. Bryn dem i teflonpanna. Salta och peppra och pressa citron över. Skiva morötterna och skär löken fint. Varva detta i en gryta. Häll på buljongen och krossade tomater. Låt grytan puttra på svag värme i cirka 20-25 min.

Näringsinnehåll:
Kcal: 327
Fett: 5,2
Protein: 30,2
Kolhydrater: 58

Kycklingrätter på begäran

Min kära vän Alda bad mig att leta upp lite bra, lättlagade och nyttiga recept till henne, dock äter hon inte fisk så därför var pastarätten med lax och spenatsås inget bra. Här kommer i alla fall några recept med kyckling. Recepten är tagna från boken "Mat för Idrott" (finns i BODY:s webbshop).

Kyckling och kalkon med champinjoner

Ingredienser:
50 g kall färdiggrillad kyckling
50 g kall rökt kalkon
100 g färska champinjoner
1 grön paprika
curry, rosmarin

Gör så här:
Skär kycklingköttet i fina bitar, vira in dem i folie och värm i ugnen på 250 grader. Putsa under tiden champinjonerna och skiva dem. Ansa och strimla paprikan. Fräs svampen, paprikan och kalkonen med en aning curry och ett ½ kryddmått rosmarin. Lägg den värmda kycklingen på tallrik och strö svampfräset över.

Näringsinnehåll:
Kcal: 159
Fett: 4,8
Protein: 23
Kolhydrater: 8

Lättlagad pasta med lax och spenatsås


Här kommer ett enkelt recept som verkar supergott. Jag har själv inte hunnit testa det än men tänkte att någon av er (Alda ;) ) kanske skulle vilja göra det. Receptet hittar ni här. Byt ut pastan mot fullkornspasta så blir det lite nyttigare. ^^

tisdag 12 maj 2009

Pastagratäng

Ikväll blir det lätt pastagratäng. Receptet jag ska följa hittar ni här.

Resultatet blev riktigt bra. Extra gott med chili och Ketchup.
Såhär blev resultatet

Servera med ketchup, smarrigt värre! ^^

kak- bakdag

Det blev en himla massa kakor idag. Med tanke på att min lillebror, Tony, tar studenten snart (om ca 3v) så var jag tvungen att förbereda lite kakor till studentfesten. Det blev Bondkakor, syltkakor, chokladkolasnittar och kladdmuffins. ^^

Jag gjorde 2 sorters syltkakor, en med aprikosmarmelad och en med hallonmarmelad.

Bondkakor och chokladkolasnittar.

Kladdmuffins

Blodpudding

Idag blev det blodpudding till lunch, en av rätterna som finns kvar i min vardag från skolåren. Supergott, protein- och järnrikt, utsökt med en klick lingonsylt. Mums ^^



måndag 11 maj 2009

Lång Helg

Det blev en riktig lång helg förra veckan. I fredags var jag bjuden på 20års fest hos Anna och i lördags var vi ute med jobbet på T-bone (Davidshall), de hade helt underbar mat. Det var dock inte första gången jag var där men det var länge sen ( rekommenderar starkt). ^^

I söndags blev det ännu en bakdag då vi gjorde Polo buns för andra gången. Det blev ännu en misslyckad sats. Goda vanliljbullar men inte alls som de ska vara. 3:dje gången gillt ;)


På T-bone blev det vitlöksbröd till förrätt.


Huvudrätten blev ryggbiff med idahopotatis och tjeckisk öl. ^^

Annelie och Nicklas åt lammracks (500gr Österlenlamm med chevré
gratinerade tomater) med potatisgratäng.

Till efterrätt blev det en varm chokladkaka som var helt underbar, enligt de andra.

Eftersom jag inte kan äta choklad blev det äkta vanlijglass till mig istället. ^^

Här är hela gänget, fattas bara Madeleine och Malin som inte kunde komma.

Hos Anna blev det thailändsk kycklinggryta med grön curry och blandadegrönsaker, serverades med ris. Det var riktigt gott men starkt. ^^

Till efterrätt fick jag laktosfri hallon- och vanlijglass som var supergod ^^

Här är hela sällskapet. Födelsedagsbarnet, Anna, längst till vänster.